Bas is een Jack Russel Terriër van 12 jaar oud. Hij bezocht onze praktijk omdat het zijn baas opviel dat een van zijn oren steeds dikker werd. Na onderzoek bleek dat Bas last had van een zogenaamd “Bloedoor”. Dit houdt in dat er bloed en vocht tussen de twee huidlagen van het oor stroomt.
Hoe ontstaat een Bloedoor?
Een bloedoor ontstaat doordat de hond overmatig gaat krabben aan het oor of schudden met zijn kop. Dit kan komen door irritatie in het oor, denk bijvoorbeeld aan vuil en oorsmeer of zelfs een oorontsteking. Door dit overmatig schudden raken de bloedvaatjes in het oor beschadigd, zo loopt het oor vol met vocht en bloed. Dit kan zo’n grote hoeveelheid bloed zijn dat het lichaam dit zelf niet meer kan opnemen en het oor daardoor aanzienlijk opzwelt. Dit geeft een grote druk op het oor en is erg vervelend en pijnlijk voor de hond.
Behandeling van Bas:
Hoe behandel je een bloedoor? Het kan zijn dat het oor geneest na het ‘leeghalen’ van het oor. Dit houdt in dat er met een naald in het oor wordt geprikt en het bloed en vocht eruit wordt gezogen. Vaak moet dit een aantal keer herhaald worden. Soms, en ook in het geval van Bas, is dit niet voldoende. Dan zal er operatief gezorgd moeten worden dat de 2 huidlagen van het oor weer goed op elkaar aansluiten en er daardoor geen bloed meer tussen kan stromen. Bas is bij ons geopereerd. Wij hebben het oor van binnen leeg en schoon gemaakt en de 2 huidlagen aan elkaar gehecht. Door een soort van spons en knopen te gebruiken (zie foto), krijgt het oor stevigheid en blijven er gaatjes open waar het bloed wat zich eventueel nog ontwikkeld eruit kan stromen. Bas is na zijn operatie regelmatig op controle geweest en waar mogelijk zijn er hechtingen verwijderd tot het moment dat alle hechtingen eruit mochten. Het gaat nu weer goed met Bas en zijn oor is goed aan het genezen!
Patiënt van de maand juli: Bas